... bo w erze fotografii analogowej. Wtedy to poznałem podstawowe zasady, jakimi należy kierować się przy robieniu zdjęć. Nie będę jednak pisał o wywoływaniu filmów, ani o naświetlaniu papieru fotograficznego w domowej ciemni. O  utrwalaniu obrazów na nim i  jego późniejszym suszeniu zresztą też nie, chociaż tak było.  Wówczas nikt nawet nie przypuszczał, że będzie coś takiego jak cyfrowy zapis zdjęć. Wraz z rozwojem aparatów cyfrowych na nowo zainteresowałem się fotografią. Z "cyfrówką" w ręku szukałem kadrów wartych uwagi. W wolnym czasie fotografuję architekturę i szeroko pojętą przyrodę, od szerokich panoram po ciasne kadry makro fotografii. Z wykształcenia jestem kucharzem, więc siłą rzeczy zajmuję się też fotografią kulinarną. Wieloletnia dbałość o szczegóły kompozycji potraw na talerzu bezpośrednio przekłada się  na komponowanie kadrów. Właśnie kompozycja kadru jak i uchwycenie w nim emocji jest dla mnie najważniejsze. Uważam, że pasja do fotografowania powinna być podparta wiedzą techniczną, dlatego ukończyłem kursy dla fotografów ślubnych w Akademii Nikona prowadzone przez Grzegorza Płaczka i Pawła Dumę. Fotografując używam profesjonalnego sprzętu firmy Nikon: aparaty D4s i D300s, obiektywy 28/1,8, 50/1,8, 105/2,8, lampa błyskowa SB-910. Chociaż fotografia ślubna często bywa stresująca, to pewnie nie zdajecie sobie sprawy ile frajdy sprawia tworzenie dla kogoś rodzinnej pamiątki na lata, dla Was, dla przyszłych pokoleń...

Grzegorz Ślizak

Fotografia okolicznościowa
Fotografia okolicznościowa